Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Autovía_de_Coria Antropogénico Minnesota_Timberwolves Armada_Real_e_Imperial_Austrohúngara Architectonica_reevei Asistencias Aster_indicus Movimiento_maderista Arolsen Autopista_de_las_pedrizas Arrondissement_de_Caen Ano_752 Arte_funerario Azay_le_Brûle Anti-españa Mortadelo_y_Filemón_-_Fórmula_1 Angel_López Antón_de_Mari_Reguera Asociacion_de_Futbol_de_Serbia Arare_(destructor) Avenida_ricardo_balbín Montecosaro Andrágoras_(siglo_III_a._C.) Automóviles_deportivos Area_metropolitana_de_Elda_-_Petrel Monumento_al_Mártir Mundochthonius_sandersoni Hydrochara_caraboides Hemiramphus_balao Gudrød_Skirja Hospital_Panti_Rapih Moriusaq Aprendices_al_tun-tun Hato_Rey Arabis_collina_var_balearica Hayden_Christensen Millonarios_del_mundo Hollentalferner Haplopappus_occidentalis Anemonastrum_zephyrum Guillermo_Jones Auguste_Ambroise_Tardieu Monte_Cervantes Asociación_de_Escritores_Marroquíes_en_Lengua_Espanola Aranguren_(Subte_de_Buenos_Aires) Ancylopus_nigripennis Arthrolepis Grécourt Mordellistena_oceanica Hylophilidae Arco_de_fuego_del_Caribe Atún_encebollado Hixkaryána Guadalupeño Antonio_Palomino_y_Velasco

html map