Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Cifra_González_Raga_&_Asociados Aki_ku_Hiroshima Afroditópolis Adimensional Yabary City_of_caterpillar Châtillon-les-Sons Windows_NT_3_x Yukikoa_mizunoi Conophytum_minutum Chosenia_eucalyptoides Zone_Fighter Complejo_hidroeléctrico_Cerros_Colorados Yahyà_ibn_Al_Hakam_Al_Bakri A_Caniza_/_La_Caniza Zonitoschema_vonhayekae Cirebon Airm Ajax_lorifolius Aberraciones_sexuales_de_una_mujer_casada Ciudadela_de_Maguncia Agave_rupicola_var._longifolia Album_de_Sanlúcar Conector_de_seguridad_kensington Aeródromo_de_Linares Ajuga_vulgaris_subsp._reptans Zuri_Ross Agua_Fria Valentina_Cuenca Claudio_López_Bru_segundo_marques_de_Comillas West_Hurley_(Nueva_York) Cipolletti_(desambiguación) Zosterops_montanus Clasificación_para_la_Copa_Africana_de_Naciones_de_1970 Werle Chicharra_(desambiguacion) Aeropuerto_Teniente_Amin_Ayub_Gonzalez Condado_de_Salem_(Nueva_Jersey) Condado_de_Greene_(Misuri) Colombiers_sur_Seulles Comuna_15 Alberto_Fernandez_de_Rosa Welzer Club_Deportivo_Zalaeta Condado_de_Bladen Alas_de_mariposa Voy_a_pasármelo_bien_(álbum) Chemilli WWF_Smackdown Civilización_griega Vicariato_apostolico_de_Japon Confession_(album) Yerba_artética Chrysanthemum_pallidum Comunicacion_interactiva

html map