Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Cacheiras_Teo Boyaca_(Colombia) Capitán_América:_El_primer_vengador Belissa_Andía_Pérez Call Casuarina_cunninghamiana Cerro_del_Telégrafo_(Navacerrada) BCRA Blood_Mountain Champdôtre Black_Wáter_(Demo) Black_Label_Society Barrie_M._Osborne Carla-Bayle Basiphyllaea Bernard_Accama Bidwill Boa_Esporte_Clube Balvicar_(crater) Cavernas_Centelleantes Breakfast_club_(banda) Benito_Juárez_(municipio_Guerrero) Castillejo_de_Azaba Campeonato_Descentralizado_1974 Batalla_del_cabo_de_San_Vicente_(1681) Burbure Bolckow_(Misuri) Brendan_John_Lepschi Barnhouse Brytta Cabrakán Can_Pech Catedral_de_Nuestra_Señora_Santa_Maria_la_Mayor_de_Burgos Bernardo_VIII_de_Cominges Cayo_Edimburgo Brooke_Harman Barrio_de_Arguelles Castleford_(Idaho) Bular Bukovina Castillo_de_Montbuy Caryville_(Florida) Carukia_Barnesi Ceto Caja_de_Ahorros_y_Prestamos_de_Antequera Cerochroa_fulva Belén_(Carabobo) Castro_de_Troña Billy Bill_Ufo_Hunter Carl_Lebrecht_Udo_Dammer Cardia_amplexicaulis Café_San_Bernardo Calomicrus_suisapanus Boeil_Bezing

html map