Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Lema_de_Riemann-Lebesgue Ju-on Instituto_Nacional_de_Sismologia,_Vulcanologia,_Metereologia_e_Hidrologia Juan_de_Bardají Keep_Fishin' Jesús_Membrado_Giner Java_3d Liga_Adecco_Oro Isla_de_vukovar Juncus_fuscoater_var._minor Laferté_sur_Amance Islam_en_Tibet Juan_Sabines_Guerrero Las_trampas_del_amor Kuhnistera_searlsiae Islas_Santa_Cruz Joaquin_Masmitjá_y_de_Puig Las_Coeforas Linea_C_(Trolebus) La_Granadella_(Lleida) Lago_Oulu KHAW_TV José_Ramon_Sojo James_Aguirre Islas_Farallons Karkal Linn_LM-1 Joaquin_de_San_Martín José_Smith_Hijo Juan_María_Amiano Kleptochthonius_sheari Joaquín_Blengio_y_Molina Leopoldo_Fernández_Pujals Koko_Stambuk La_delgada_línea_roja_(1998) Juan_Bautista_Morón Le_Passage_(Isère) Levante-El_Mercantil_Valenciano Josef_Szombathy Ley_n.º_23.928 José_Maria_Ruiz_Gallardón It's_Magic,_Charlie_Brown Lista_de_capítulos_de_Orphen Lengua_escrita Ley_34_2002_de_11_de_Julio_de_Servicios_de_la_Sociedad_de_Informacion_y_Comercio_Electronico Ko_Tao Liga_Postobón_I_2010 Jaime_Rosenthal José_Luis_San_Miguel_Ruiz Lesiones_deportivas Latinista Jailly José_P._Tamborini Jephte Jon_Sundvold

html map