Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Angel_Pío_Juan_Rafael_Guimera_Jorge Athyreus_peckorum Mr._Deeds_Goes_to_Town Arbitrismo Heli_Rolando_de_Tella Aquilegia_vulgaris_var_praecops Apelicón Apis_mellifera_carnica Moux-en-Morvan Guardacostas_(serie_de_television) Heleborina_purpura Hoshihananomia_mitsuoi Gómez_Villa Idioma_opata Miss_15 IWeb Montceaux_les-Meaux Hylomantis_aspera Heartbreak_Hotel_(canción_de_Yohio) Mungos Auxicerus_multicolor Haworthia_viscosa_var._major As_532_cougar Andres_Duque_de_Calabria Anaerobio_aerotolerante Hernando_Yánez_de_la_Almedina Moises_Sio_Wong Hugo_Johnstone-Burt Higroscopía Avé-Lall. Hircano_Ayuso_y_O'Horibe Asamblea_Popular_(Uruguay) Aoria_nepalica Hijos_de_un_mismo_Dios Hispania_Airways_S._L. Asociación_estelar_AB_Doradus Autómata_de_Moore Auvernaux Historia_de_Echarri_Aranaz Aulo_Manlio_Voluso Axel_Gustafsson_Oxenstierna_af_Sodermöre Anagallis_arvensis_subsp_latifolia Guna_(distrito) Mollinedia_longicuspidata Avenida_teniente_general_luis_j._dellepiane Monstruos_y_laberintos Historia_de_toledo Astros_de_Ciudad_Juarez Historia_de_la_lingüistica Anacaona Astronidium_degeneri Guerra_polaco-turca_(1672-1676) Apatochernes_obrieni Ibn_Hāni'_Al-Andalusi Anjana

html map