Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Pena_Unzue Poa_todarii Neoromicia_flavescens Pop_rap Pater_Gabriel_Strobl PR_NRM Periodo_Protodinastico_de_Egipto Phoenix_Ikki Parshua Oldřich_Nejedlý Pizza_marinera Pasas_de_uvas PK_Jadran_Split Patricia_Conde_Galindo Phyllanthus_ellipticus Oxido_de_bario Nervio_femorocutáneo_posterior Neptunos_frios P_R_D Panoanos Mártires_espanoles_del_siglo_XX Pogononeura Oscar_Garcia_Junyent Porras_barrenechea Palacio_de_la_Bolsa Pacho_O’Donnell Opción_sexual Museo_de_la_Secretaria_de_Hacienda_y_Crédito_Publico Parosmodes_morantii México_Distrito_Federal PDC_(Chile) Oficina_de_Correos Pops_Fernández Parque_nacional_Arrecife_de_Puerto_Morelos Observatorio_Astronomico_Nacional_de_Espana Partidos_politicos_de_Ecuador Nacionalidad_estadounidense N.O.R.E. Oxidación_de_alcoholes Pecíolos Ordenanza_General_de_Corso Olga_Nikolayevna_Románova Ona_fm Pinus_armandii Museo_Nacional_de_Cerámica_González_Martí Newtonia_colirroja Odontología_cosmetica Nestor_Ayala_Villagra Octavio_Colmenares Petrogale_inornata Paxarete Omolabus_quadratus Peltandreae Nebulosa_Araña_roja Olegario_Gandaria,_profesor_de_secundaria

html map