Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Ramon_Maria_de_Aldasoro Merida_(ciudad_Espana) Miguel_Pablo_Borgarello Pyrrhura_berlepschi Línea_109_(Buenos_Aires) Raul_Francisco_Primatesta Progresismo_champagne Manu_Smṛti Princessa_(album) Malaquías_de_Armagh Mark_Popovic Rajo-guṇa Marquesado_del_Pedroso Magnu_conatu,_magnas_nugas Maria_Grinberg Lopigna Mikael_Appelgreen Productos_marinos Majuelo_(desambiguacion) Granges-pres-Marnand Gonzalo_ortiz_de_zevallos Ramal_La_Serena_Rivadavia Lycium_intricatum Quinto_Marcio_Rex_(cónsul_68_adC) Ramón_Destorrens Maestro_Mayor_de_Fábricas Manuel_Munoz_Martinez Martinez_Ares Mancomunidad_Orbigo_Eria Manhunt_2 Quebrada_Márquez Meruelo_(Cantabria) Línea_19_(Córdoba) Puteal_de_la_Moncloa Proverbios_morales Propagacion_de_errores Luciën_Lewis Medicina_del_sueño Mariana_(España) R_(servicio_del_metro_de_Nueva_York) Lucecita_(telenovela_de_1967) Puno_(ciudad) Luis_Caballero_Holguin Metro_de_malaga Marteño Meriones_chengi Gran_Líbano Marquesado_de_Manzanedo Manuscrito_de_Jaén Manuel_Fraga Matilde_Ibanez_Talice_de_Batlle_Berres Premier_de_niue Metodo_del_gradiente_biconjugado_estabilizado Gramático Merseburger_Zaubersprüche

html map