Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Cereus_hypogaeus Brian_Howard Cabrero Banneville-sur-Ajon Carretera_de_castilla Barbarea_balcana Bjork_guðmundsdottir_&_trio_guðmundar_ingolfssonar Calculo_Numerico Caroline_Rhea Catedral_de_Westminster Bionicle_chronicles Bahia_de_san_vicente Caserío_Molinillo_(Huétor_Santillán) C._E. Bearn_o_La_sala_de_las_muñecas Berthault Año_1133 Capon Carol_Travis_Alonso Casa_de_Hohenstaufen Bernard_Hill Bradybaenus Cavidad_glotica Callobre_(San_Martin) Barrio_San_Vicente Bahia_de_nipe Centro_Historico_de_Arequipa Carnival_Magic Bosco_Marengo Campo_de_Almas_(album) Cañonera_(tienda) Blumea_Supplement Bandera_de_la_india Broken_S/\x2e Brotte_lès-Ray Caxcán Cafe_en_el_Perú Carlovingios Bryconamericus_huilae Bloodline_Champions Campo_de_Robledo Carlos_de_Borbón-Dos_Sicilias Boscawen_(Nuevo_Hampshire) Burgués Biatlón_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Lillehammer_1994 Camamila_de_monte Carlos_Argentino_Daneri Biblioteca_jordi_rubio_i_balaguer Bisojo Cacique_Pismanta Barbosella_longipes Calle_Robson Ceruda Azufre Batalla_de_las_Dunas_de_Dunkerque

html map