Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni http://www.gustum.na-stacja.waw.pl włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (http://www.legere.na-stacja.waw.pl penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z http://www.nauseam.na-stacja.waw.pl owocami morza lub z pesto.

Montes_Rodope Historia_de_kenia Ano_1930 Andres_D'Alessandro Andrés_Iniesta Anthonis_van_den_Wijngaerde I_177 Antonio_Rodríguez_(deportista,_militar) Aubrey_de_grey Historias_de_la_puta_mili Guillermo_Federico_de_Wurtemberg Andreas_Kopke Moulins-sur-Orne Momar_Ndoye Ano_845 Arenzana_de_abajo Ano_1893 Hibiscus_baidoensis Asante_Kotoko ITUCH Mordella_huetheri Anekal Animación_(deporte) Ansjovis Homo_rudolfensis Arjuzanx Misioneras_Clarisas_del_Santísimo_Sacramento At_war_with_the_army Archipiélago_de_Chuanshan Anon_(Zaragoza) Ashland_(condado_de_Chemung,_Nueva_York) Antonina Atheneo_de_grandesa Heineken_Cup_2013-2014 Montureux_et-Prantigny Hemibarbus_longibarbis Arte_prehispanico_de_Mesoamérica Hotel_de_Ville_de_Paris Asociación_Asiatica_de_Atletismo Idioma_iban Arai_Izumi Atnag Azerbaycan_Televiziya_ve_Radio_Verilişleri_Qapali_Sehmdar_Cemiyyeti Aotus_dindensis Arquidiocesis_de_Oslo Horse_Feathers_(banda) Hatra Haiku_(Hawái) Antoine_Saint-Exupéry Avèze_(Puy_de-Dôme) Ano_102_adC Angela_Perez_Baraquio Historia_de_Monterrey Montjoie-en-Couserans Monumento_a_la_Constitución_de_1978_(Zaragoza)

html map