Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Premio_de_Japon Marco_Antonio_Muñiz Mariano_Joven_Hernandez Matt_Parkman Randolph_M._Nesse Magnetoscopio Priscilla_Susan_Bury Manuel_del_Pópulo_Vicente_Garcia Mijaíl_Kirponos Raul_Ruiz_Benito Región_de_Hannover Mariano_Gil_de_Bernabe Metal_Hammer Línea_1_(Cercanías_Girona) Prisión_barco Qué_hiciste_en_la_guerra,_papi Malapterurus_leonensis Megalopus_buckleyi Proyecto_Uno Greenville_(Illinois) Rafael_Gomar Medford_Lakes_(Nueva_Jersey) Luis_de_Arquer_Recio Proyeccion_homalografica Merobaudes_(militar) Metrosideros_tomentosa Raffi_Ahmad Mahabhárata Prerov Los_nueve_poetas_líricos Miguel_Morales Maria_Ana_de_Austria_y_Austria_Estiria Maytenus_crassipes Margarita_María_Lopez_de_Maturana Racemasa Psylliodes_ruficolor Millennium_Bridge Miguel_Ángel_Guerrero_Paz Mascarell Mijaíl_Alexándrovich_Sholojov Rangers_Especiales Puntos_extremos_de_los_Estados_Unidos Maria_Ines_Guerra_Nuñez Quincy_(Metro_de_Chicago) Maria_Delgado_de_Odría Lu_Dongbing Los_Alamitos González_Calderón Gouville Rade_Prica Lobatón Ramón_Ayala,_El_Mensu Provincia_de_Brindisi Maisoncelle-Saint-Pierre Llanerch_y-medd

html map