Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Santa_Helena Sonchus_imbricatus TNA_Xplosion Sinfonía_n_7_(Dvorák) Santiago_(Chile) This_Is_Who_We_Are_(video_album) Steyermarkia Tokubetsu_Kotō_Keisatsu Te_Faaturuma Trachystigma_mannii Strumpfia_maritima Suesca_(Cundinamarca) Tentacion Sao_Jose_do_Ouro Saint_Gery Stenomordella_macrocephala Sofía_Vembo Transformers:_La_película Stijn_Vandenbergh Ted_Chiang Sal_y_vinagre Tolerancia_inmunitaria Seseña_(Toledo) Sclerogenia Tony_Holden Sawadaeuops_potanini Themus_barclayi Touched_By_an_Angel Surgimiento_del_Estado_Argentino São_Pedro_(Vila_Real) Spadafora Terciopelo_azul San_Vicente_del_Caguán_(Caquetá) Santibanez_de_Murias Satellaview Senorío_de_la_Peña_de_los_Enamorados Saint-Vallier_(Saona_y_Loira) Teoria_del_poblamiento_temprano Schirmann Templo_de_San_Cristóbal_(Puebla) Telurio_de_cadmio Tetela_de_Ocampo Servicio_Nacional_de_Pesca_Marina Sonata_para_Piano_n._15_en_Fa_mayor,_K._533_949_(Mozart) Trani Sigean Saint_Germain-du-Crioult Sly_Cooper_4:_Thieves_In_Time Shogún,_señor_de_samuráis Superstition_(canción) Santolina_rosmarinifolia_subsp_rosmarinifolia Sistema_de_clasificación_APG_III Spiraeanthemaceae Spasić Tabebuia_cassinoides

html map