Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Maddox_Games Mar_de_las_Filipinas Grand_Central_42nd_Street_(estacion) Raúl_Vera Matt_Steigenga Gonville_y_Caius_College,_Cambridge Mercado_de_Abastos_de_Aranjuez Mercedes_SL_65_AMG_Black_Series_Edition Los_Stewart:_la_pelicula Manganese Mercociudades Maestre_de_la_Orden_de_Santiago Mespilus_germanica_var._diffusa Radlkoferella_sphaerocarpa Pretérito_pluscuamperfecto Mezuzá Mesocarpio Región_Antártica María_del_Carmen_Martínez-Villasenor Menispermum_cocculus Mathewsoconcha_belli Punta_Deriva Pyrethrum_roseum Prefectura_de_Mequinez-El_Menzeh Metrotrén Lluca_(Senterada) Google_Maps Mijaíl_Petróvich_Artsybáshev Mesnil_Saint_Georges Presa_de_la_Grande-Dixence Martin_Galain Luis_Enrique_Mesa Llovida Matías_de_Médici Masías_torreadas Mesorregión_del_Vale_do_Itajaí Mañío_macho Margarita_Fredkulla Mateo_Vazquez Miguel_Ángel_Cuellar Graficos_por_ordenador Maria_Isabel_de_Habsburgo_Lorena_(1743_1808) Macas_(mitologia) Micropogon Manuel_Iriondo Rapanea_chiapensis Meng-tse M_Cruz_Piñeiro_Álvarez Manuel_Rances_y_Villanueva Maravilla_(Metro_de_Los_Angeles) Louis_De_Geer_(1818-1896) Lucio_Papirio_Craso_(tribuno_368_a._C.) Lúcio Recetores_de_estimulos_térmicos Punta_Lavapie

html map