Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Chitrella_muesebecki Aki_Hakala Cis_granarius Aceite_ungido Alberto_Marcico Abadía_de_Saint_Germain-des-Pres Clint_Walker Vicente_Martínez-Pujalte_López Aasif_Mandvi Club_Deportivo_Universidad_Catolica_(futbol_femenino) Wilmerding Cherkesogái Comité_de_Actividades_Antinorteamericanas Actinomicina Abas_(ciudad) Circunscripción_de_Granada Aeropuerto_Internacional_de_Baltimore Alboraia_Alboraya Zombies_Ate_My_Neighbors Alcotán Virginia_Ruano Ciudad_Costera Al_Jackson Withius_angustatus Cheiridopsis_littlewoodii Alain_Fournier AS112 Aeropuerto_de_Jabarovsk_Novy Victor_Manuel_Coronado_Gómez Agonita_regularis West_Bromwich_Albion_Football_Club Clasico_barcelones Vizcondado_del_Minervois Consejería_de_Justicia_y_Administracion_Pública_de_la_Junta_de_Andalucía Weekly_Shōnen_Jump Clasificación_de_UEFA_para_la_Copa_Mundial_de_Futbol_de_1994 Zumbrota_(Minnesota) Valentí_Montoliu Collectanea_Mathematica Clasificación_de_OFC_para_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_Playa_de_FIFA_2009 Clásico_de_las_águilas_bicéfalas Villa_Parrilla_1ª._Sección Academia_militar_saint_cyr Christoph_Weiditz Aignes_et-Puyperoux Coleccionista_de_cómics Academia_de_san_cristobal Vilar_Chão_(Alfândega_da_Fe) Acorazado_Almirante_Latorre Club_Deportivo_Independencia Circuit_Île_Notre-Dame Alacuás Agencia_Mundial_Antidopaje Yıldıray_Başturk Comando_de_Operaciones_Especiales_del_Ejercito_de_los_Estados_Unidos

html map