Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Primera_División_de_Espana_1965_66 Marcelo_T._De_Alvear Masferré Metilcatinona Rafael_Valentín_Valdivieso Metro_(Ferrocarril_Urbano) Malla_(España) Mezzanino_(Italia) Michel_Rodange Premio_Aga_Khan_para_la_Ficción Martin_Peula Problema_del_trigo_y_del_tablero_de_ajedrez Marias_Pass Queso_de_Pría Martín_Gonzalo_Acro Presa_y_pantano_de_Ruesga Puerto_Las_Cuevas Matrimonio_homosexual_en_Minnesota Marquesado_de_la_Motilla Los_13_fantasmas_de_Scooby-Doo Luis_Gabriel_Portillo Marquette-lez-Lille Preaux-Saint-Sebastien Marcelo_Tokman Master_Card Racionalismo_Crítico Melampodium_australe Marville_Moutiers_Brule Maedhros Michael_J._Bassett Que_puedo_pedir Real_Cofradía_de_Nuestro_Padre_Jesus_Nazareno_las_Cruces_y_Santísima_Virgen_del_Rosario_(Chinchilla_de_Montearagon) Rebecca_Lord Premio_Musical_Herbert_von_Karajan Rafael_Cepeda_del_la_Fuente Madhwas Mamiferos_de_Mexico Medio_de_produccion Luperus_maroccanus Maarit_Verronen M.O.V.E Mihály_Dés Real_Sociedad_Gimnástica_Española Miguel_Tendillo_Belenguer Qadrius_salvus Provincia_de_puntarenas Premio_Castilla_y_Leon_de_Investigacion_Cientifica_y_Técnica Gran_Marcha_Helada_Siberiana Mamadysh Los_recuerdos Luché_Thouarsais Pseudancistrus_orinoco Merveilles_l'espace Puerto_de_matricula Luis_de_La_Cerda_Señor_de_Villoria_Señor_de_Castrillo_Ventosilla_Valtablado,_Cubas_y_Griñon

html map