Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Gliese_505 Municipio_de_Johnsonville_(condado_de_Harnett,_Carolina_del_Norte) Uroplata_armata Uvas_negras Republica_Autónoma_de_Crimea Iglesia_Greco_Catolica_Melquita Geopolítico Ropa_interior Gay_Yee_Westerhoff Municipio_de_Belvidere_(condado_de_Boone,_Illinois) Genu_varo Iglesia_parroquial_de_Santa_Mónica_(Ilocos_Norte) Iglesia_parroquial_de_Cati Tucumano Glipa_ohgushii Iglesia_del_monasterio_de_san_benito_el_real Trimma_sostra Rio_Futaleufu Iglesia_de_San_Juan_de_Letrán_(desambiguación) Unió_de_Llauradors_i_Ramaders Rio_Tartagal Iglesia_de_Santa_María_(Udalla) Rock_(condado_de_Rock,_Wisconsin) Indrek_Sootak Munroe_Falls_(Ohio) Unabhängiges_FilmFest_Osnabrück Ilsan Ingeniero_ecológico Municipio_de_Manter_(condado_de_Stanton,_Kansas) Union_Federal_de_República_Sovieticas_Socialistas_de_Transcaucasia Municipio_de_Darby_(condado_de_Union,_Ohio) Fórmula_3_Italiana Rocola Romulus_(comic) Musarón Rosa_de_los_vientos_(navegacion) Municipio_de_Union_(condado_de_Scioto,_Ohio) Furci Franz_Baumann Fresa_del_bosque Tupolev_TB-3_4M SOATO Rio_zambeze S0-2 Trouvans Municipio_Sucre_(Zulia_Venezuela) Iglesia_de_San_Fruitós_de_Aransis Futbolista_del_año_en_Italia Ruben_González Unión_(Paraguay) Municipio_de_Powell_(condado_de_Craighead,_Arkansas) República_Socialista_Soviética_de_Georgia Revolución_Antijuarista_(1869-1870) Renaissance_FC Municipio_de_Benton_(condado_de_Berrien,_Míchigan)

html map