Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Epiquisis Elecciones_al_Parlamento_Europeo_de_1999_(Reino_Unido) Elecciones_generales_en_Sudáfrica_de_1994 Eremalche_rotundifolia Formula_Renault_2.0_Suiza Estacion_de_l'Alcudia_de_Crespins Estación_KM_45 Estación_de_Alcantarilla Escudo_de_la_República_Socialista_Soviética_de_Ucrania Falacia_ad_hominem Falso_techo Escudo_de_Boyaca Estación_húmeda Estacion_de_Torredembarra Extra_300S Equilibrio_mecánico Francisca_Núñez_de_Carabajal Estación_de_esquí_de_Font_Romeu Fragmentación_(computación) Fl._Jap. Felipe_Carrillo_Puerto Estación_de_Castelo_Branco El_corazon_helado El_Pequeño_Pantera_Negra Enrique_Nuere_Matauco Epicarpio Federacion_de_Partidos_Socialistas Etiopía-Plaza_de_la_Transparencia_(estacion_de_Metrobús) Esquema_afín Epipogon_generalis FireGL Federación_Albanesa_de_Futbol Estaciones_de_radio_en_el_estado_de_Yucatan Ejército_francés El_albañil_borracho Escuela_Tecnica_Superior_de_Ingenieria_Industrial_de_Málaga Estación_de_Valdezarza Esturion_pálido Flying_Pigeon Ford_A_(1903_-_1904) Entry_Sequenced_Data_Set Europa_de_los_congresos Enumeración_(retórica) Festival_de_Eurovisión_2001 El_capitan_Trueno Francisco_Madina Eldon_(Misuri) El_Charco_(Santiago_del_Estero) Estación_de_Altnau El_bolsillo_del_revés Fos Enicognathus Eugene_Viollet-le-Duc Ejercito_Nacional_de_Afganistán Ermita_de_la_Mare_de_Déu_de_la_Font

html map