Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://swiat-kobiet.pl/tylko-ciebie-chce-kontynuacja-trzy-metry-nad-niebem/ Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://swiat-kobiet.pl/miasto-kobiet-magazyn-dla-kobiet/ wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://swiat-kobiet.pl/kobiecegadzety-strona-dla-kobiet/ spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Piragüismo_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Londres_2012_–_C-2_1000_metros_masculino Pedro_Sarabia Naoto_Ohshima Nuevo_Colombino Portes_les-Valence Philo_Farnsworth Parque_Natural_Cabo_de_Gata-Nijar Nedrow_(Nueva_York) Nemophila Pedro_Diniz Pigres Nueve_novísimos_poetas_espanoles Orthotermes PR-SG-5 Periglaciarismo Osten-Sacken Más_Homer_será_la_caída Osorkon_IV Pirna Pleurosicya_plicata Pavia_di_Udine Nacionalizacion_del_petróleo_en_Mexico Patacón_(cuasimoneda) Padre_Joseph Olympia_(C6) Museo_Nacional_Colegio_de_San_Gregorio Neuvy-Saint-Sepulchre Palacio_Ducal_de_Fernan_Nunez PGR4 Pinchote_(Santander) Poitea Olga_Syahputra Paraliochthonius_takashimai Myosotis_linearis Parque_Nacional_Marítimo_Terrestre_de_las_Islas_Atlánticas_de_Galicia Pappus Pigostilo Nikolić Paul_Crouch Ponlat-Taillebourg Platanáceas Palazzo_Piccolomini Noruega_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Melbourne_1956 Offside_(manga) Porthmadog_FC Posada_(desambiguación) Pere_Alcober Mycetina_brevis Oscar_Dautt Partido_Comunista_de_Alemania_(Oposicion) Policía_Federal_(México) Nazareth_(desambiguación) Pedro_Arturo_Estrada Parque_nacional_y_reserva_Denali Parque_nacional_de_Sierra_Nevada_(Venezuela)

html map