Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

PEG_(finanzas) Naafkopf Pagés_Larraya Parque_nacional_Girringun Pablo_de_Arredondo_Acuña Olimpiada_informatica_española Oblast_de_Magadan Neopterygii Nogent_sur_Loir Numero_primo_3_adico Nuevos_Vengadores Pasqual_Asins_i_Lerma Octava_italiana Parahyliota_pallidus Podoviridae Parapentapanax Pascual_Enguidanos_Usach Oro_blanco_y_oro_negro Natre Polyphone Nuestra_Señora_del_Castillo Parque_Mediterraneo Night_is_Young Naimisaranya Nancita_alterna Pilocarpus_selloanus New_Kidney_in_Town Parlamento_Catalan Patanjali_(Yoga-sutras) Orfeo_(Sartorio) Myrmecophaga Nelsonianthus PRC_(desambiguación) Panadería_Los_Felipe Pendones Poliparafenileno_tereftalamida Pirinola Mycetina Narcissus_rupicola_subsp._marvieri Nalda_(La_Rioja) Oblast_de_Oremburgo Onomasiología Pentagonos Parque_Zoológico_La_Pastora Pleurothallis_sprucei Paul_Brown_Stadium Nicolai_Adolfowitsch_Busch Parawolframato_de_amonio Narciso_de_Esténaga OAS Panel_Intergubernamental_del_Cambio_Climático On'yodo Piroxilo Pehuen_Có Oscar_Muñoz

html map