Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Albalate_de_las_nogueras Aidone Ciencias_matematicas Al_Yumhūriyya_al-Yazaiiriyya_ad-Dīmuqrāţiyya_ash-Sha`biyya_Tigduda_tamegdayt_taɣerfant_tazžayrit_Republique_algérienne_démocratique_et_populaire Abadia_de_Santa_Maria_de_Viaceli Adria_Puntí Xihuingo_(zona_arqueológica) Vehiculo_hibrido_electrico Ala-A Ciencia_en_la_Ilustracion_española Aiouea_obscura Condé_les-Herpy Acuerdo_de_paz_de_guatemala Chauna Clan_Ó_Néill Vigneulles-les-Hattonchatel ASC_SNIM Yenimahalle Víctor_Frankenstein Xicoténcatl_(nombre) XEVFS-AM Condado_de_Grand_Isle Vische Charles_de_L'Écluse Zueri Adobe_Encore Codigo_morse Vasudeva_Krishna Acto_de_posesion Chia_Jui_Chen Chiyoda Victoria_Tower_Gardens William_Nicholson_(quimico) Abbazia_San_Salvatore Chovinismo_del_carbono Chasseneuil-du-Poitou Comunidad_hebrea_de_guadalajara Constantin_Francois_Chassebœuf_de_La_Giraudais Christen_Schjellerup_Kobke Aero_L-59 Chrysiptera_bleekeri XV_Distrito_Electoral_Federal_del_Estado_de_México Acido_ortoborico Védicos Condado_de_Ostergotland Wes_Clark XXIII_edicion_de_los_Premios_Goya Yevres_le-Petit Aeropuerto_de_pantelleria Acis_planta Ala_(desambiguacion) Clypeorbinae A_T_S Cisticolidae Achillea_pectinata

html map