Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Monica_Echeverria Andropogonodae Hanabusaya_latisepala Molina_Aterno Monica_Dawson Arbol_de_Mithril Historia_de_miranda_de_ebro Astrocaryum_borsigianum Hotel_Nogaró Guerra_Nordica_de_los_Siete_Anos António_Oscar_de_Fragoso_Carmona Autobus_guiado Mimosa_(genero) Anisieae Guadalupe_Gracia_García-Cumplido Arroz_de_puchero Historia_de_Sikkim Antonio_Nicolas_Briceño Arbol_de_la_almaciga Artistas_Interpretes_Sociedad_de_Gestión Andréi_Drevin Augustus_Leopold_Egg Aymore_Moreira Austriaca H2N2 Hierba_del_tábano Mouzieys_Teulet Arrondissement_de_Saint-Die-des-Vosges Autopista_Talca-Chillan Monétay-sur-Allier Aristida_roemeriana Asesoria_de_imagen ITOP Asunto_De_Dos Aptychotrema Holcomb Hormona_estimuladora_del_folículo Azaí Mucilaginoso Argenis_Moreira Mis_3_hermanas Antonio_Martins IVP Asamblea_parlamentaria Mozas_del_cantaro_(boceto) Ideoroncus_pallidus Howard_W._Hunter Hinamatsuri Monstruos_S_A. Molino_de_Camuñas Monadenia_bolusiana Hyperolius_nitidulus Ars_longa_vita_brevis Aspect Haninge

html map