Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Raymond_Meunier Grado_de_reacción Maria_Jose_Bello Punto_de_sublimación Maia_(hinduismo) MFI_objekt_1.44_1.42 Mario_Bettinus Propionibacterium Gran_Vía_de_las_Cortes_Catalanas Great_Wall_Motors Rambla_Williman Mezières_en_Vexin Lora_de_estepa Línea_6_(autobuses_urbanos_de_Granada) Lobelia_haenkeana Michał_Lyzwinski, Provincia_de_Chōshu Gobierno_de_Jaén_de_Bracamoros Governor_and_Company_of_the_Bank_of_Scotland Los_Odres Provincia_Autonoma_Hebrea Regla_de_farrar Ranunculo_inflamatorio Pueblo_guamare Real_Academia_de_España_en_Roma Marbache Poço_da_Panela Grandiphyllum Puli_Rula Mahavidya María_Cristina_del_Pino_Segura_Gomez Luchy_Soto Manihot_esculenta_var._digitifolia Quellon Red_Inalámbrica_Municipal Radio_Telefis_Eireann Marqués_de_Sade Prosthemadera_novaeseelandiae Gomphus_pulchellus Material_elastico_de_Green Puente_de_Yeonjong Ranacephala Marlieriopsis Rama_de_olivo Mauricio_Pilatowsky Mazgani Quinuguitán Mambita Maçãs_de_Caminho Rafael_Monfort Problema_de_la_asignacion Manejo_de_recursos_hidricos_en_Guatemala Mammariella Gran_Premio_de_Brasil_de_2005 Maruri_Jatabe

html map