Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Sandy_Ryerson Tony_Bobbitt Silserbrot Saint-Vaast-en-Chaussee Saint_Hilaire-de-Voust Sinfonia_No._3_(Dvořak) Seat_1.500 Tragacantha_leucophylla Sardinella_aurita Sesha-śayi-Vishnú Star_Trek_IX:_insurrección Scardafella_inca Sphaeroderma_capitis Seven_Oaks_(Carolina_del_Sur) Saint_Jean-de-Vaux Templo_de_Penataran Sergi Sierra_de_la_Pila_(Region_de_Murcia) Tarchonanthus_camphoratus Saunas Simón_echeverría Senor_de_Mirabel Saxifraga_stolonifera_f._cuscutiformis Systemat_Vegetabilium Shoot_'Em_Up Segundo_Luis_Moreno Sao_Pedro_de_Vila_Frescaínha Territorio_de_alabama Saint-Carne Saykoji Servicio_comunitario Santa_Maria_Tuz Sancha_de_Castilla_(1154-1208) Telenor Sardinera_verde Sarah_Jane_Potts Sandra_María_Esteves Sir_Andrzej_Panufnik Santa_cruz_do_bispo Servon_sur-Vilaine Teotonio_de_Braganza Teatro_Juárez Stefan_Rehn Sello_de_Guadalajara Saint_Julien_du-Tournel Sunol-Midtown_(California) Saint_Alban-Auriolles Si_Detras_de_las_paredes Tranvía_de_san_diego Teleonomía Style_Wars Silk_Electric Saint_André_de_Cruzieres Territorio_Federal_Armisticio Saint-Quentin-sur-le-Homme

html map