Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

CHU_LIP Biblioteca_del_museo_de_prehistoria_de_valencia Año_2006 Biscutella_glacialis_var._glacialis Caponioidea Blanche Calnali_(municipio) Cares_de_Lindos Bakerhill Batrachium_mongolicum Bidessodes Castillo_de_san_jorge_de_lisboa Bryconamericus_lassorum Campynemataceae Black_Mama Bill_English_(ingeniero) Capilla_de_Nuestra_Senora_de_Europa Blanco_(álbum) Campana_de_Santiago_Salaverry_contra_la_creacion_de_la_Confederacion Castillo_de_Sabugal Cereus_karstenii Calyplectus Bética_(revista) Camara_de_Comercio_de_Florencia_para_el_Caqueta Carlos_del_Junco Barajas_(Madrid) Billete_de_Veinte_Quetzales Changy_(Saona_y_Loira) Bartolomé_Carducho Carlos_Sánchez_Cárdenas Barrio_(Vega_de_Liebana) Campo_de_Tiro_con_Arco_del_Parque_Olimpico_de_Pekín Balthazar_Gerards Bart's_dog_gets_an_f Challah Carretera_Angeles_Crest Buettneria_aculeata Calisto Cabezo_de_Torres_(Murcia) CYLW Carlos_Martínez_de_Irujo_y_Tacón Castelo_do_neiva Borden_(Indiana) Bellotas_palomeras Búsqueda_frenetica Capitulaciones Cable_aereo Begonia_taiwaniana_var._albomaculata Bairoletto Basusarri Balonmano_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Sidney_2000 Año_606 Carleton_S_Coon California_State_Polytechnic_University_Pomona Campana_de_Arequipa

html map