Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Historia_de_la_Catedral_del_Salvador Andre_3000 Herpesvirus_Porcino_1 Ano_253 Movimiento_Blanco Movimiento_Revolucionario_del_Pueblo Hidrofoba Atomic_Energy_of_Canada Grupo_Galo-Iberico Hirthia_globosa Monarquia_Espanola Movimiento_rápido_vegetal Monasterio_Santa_Maria_de_la_Visitación_(Progreso) Molucas_(provincia) Autorreferencia Athlon_64_X2 Haageocereus_horrens Miss_Interamérica Mordella_atrata Axis_de_Bawean Apocatastasis Asociacion_de_Fútbol_de_Gales Atriplex_angustifolia Atrápalos_si_puedes Atiquizaya Montana_Alavesa Arbexaca Moorslede Henricus_Institoris Arnarneshreppur Misioneros_de_la_Iglesia_SUD Andres_Ballo Guerra_polaco_lituana_teutonica Guillermo_Junemann Monestier-de-Clermont Grut Gubernia_de_Chernomore Han_Shan Augustin_Francois_Cesar_Prouvencal_de_Saint_Hilaire Guerra_de_las_Teleseries Héctor_Larios_Cordova Arte_ASCII Grégory_Béranger Hispano_HA-500 Antonio_peralta_y_velasco Avenida_Massachusetts_(Metro_de_Boston) Moutiers_Saint_Jean Arnoldo_Hax Arteria_coronaria_estomaquica Montceaux-les-Vaudes Andronico_II_Paleólogo Hersiwil Ariel_de_Oro Henri_Pouctal Mordella_quatuordecimmaculata

html map