Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Marolo Rafael_Mitjana_y_Gordón Přemislida Majluf Reglamento_Comunitario_Europeo RQD Micromamifero Lygodium_commutatum Mejannes-les-Ales Micanopy Marco_Antonio_Oneto Gregorio_Lasaga_Larreta Premio_Union_de_Actores_a_la_mejor_interpretación_revelación Mc_Pherson Mazorca_de_maiz Lord_Howe_de_Aberavon Principe_de_Éboli Problema_de_las_pesas_de_Bachet_de_Meziriac Manuel_Ramírez_(artillero) Los_cuentos_de_Mama_Ganso Marquesado_de_Montalbán_de_Córdoba Majnovia Punta_escarlata Lucio_Julio_Cesar_(consul_90_a_C_) Mandrinado Regele_Ferdinand_(F-221) Radio_Atardecer Programacion_a_nivel_funcional Maleolo Microrregião_de_São_José_dos_Campos Luis_Guillermo_Campos Grane_(Drôme) Quincy-Voisins Marca_de_Estiria Manzac-sur-Vern Madison_Brooklyn Malato_sodico Mammed_Said_Ordubadi Prut Ludovic_Vitet MP_09 Luis_Urunuela MAVI Rally_Alicante-Costablanca Gran_Scala Locomotora_del_LNER_Clase_A4_Nº_4468_"Mallard" Maratón_de_New_York Provincias_de_chile Puerto_de_la_cubilla Gran_Maestro_(comic) Rafael_María_de_Labra Malecon_Center Manuel_Fernández-Montesinos_Lustau Lophornis_stictolophus Provincia_de_Caserta

html map