Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Antonio_Gimbernat Antonio_de_Lara Gustavo_Cisneros Hermandad_de_la_Yedra Monterrey Moisés_de_Huerta_y_Ayuso Ariobarzanes_(Frigia_Helespontica) Atracciones_turisticas_(serie_filatélica) Morpho_helenor Mission_Émile_Laurent Araceli_Gonzalez_Campa Hecateo_de_mileto Movimiento_estudiantil_venezolano Monolepta_selmani Apolós_Musín_Pushkin Aroa_(río) Monumento_al_Sagrado_Corazón Humedal_Caleta_Olivia Armonía_musical Antonio_Rey_Gonzalez Henley_Regatta I'm_That_Chick Handa_(Aichi) Monstruo_Bu Momotaro_no_umiwashi Henry_T._Mayo Idioma_malay Mnemonista Apeadero_de_Miuzela Anais Avenida_Dr._Ricardo_Balbin Guntín Montoir-de-Bretagne Miss_Universe_Dominicana_1999 Historia_de_Iquitos Miss_Universo_Argentina_2009 Atletismo_en_los_Juegos_Mediterráneos_de_2013 Misión_de_Nuestra_Senora_de_Guadalupe_Huasinapi Arepa_Salvadoreña Asociación_Americana_de_Psicología Asteroide_tipo_C Hellen_Ferro Mint_Aizawa Asociacion_de_escritores_regionalistas_castellanos Gymnocalycium_reductum Idioma_dalmata Hrazdan_(desambiguacion) Grupo_2_de_la_Copa_Chile_2012-2013 Aswan Montigné-le-Brillant Antropologia_de_la_religión Monasterio_de_San_Martín Hoplasoma_acuminata Artatama_II Aviles

html map