Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Mejor_árbitro_del_ano_segun_la_IFFHS Gournay_en-Bray Gramatica_sistémica_funcional Matias_Kranevitter Mericus Mayin_Correa Principado_de_Capua Miina_Akkijyrkka Reales_Fábricas_de_Artillería_(Jimena_de_la_Frontera) Presa_de_Valmayor Make_The_World_Move Membribe_de_la_Sierra Grana;_an_international_journal_of_palynology Megacampeonato_de_AAA Provincia_de_Samut_Prakan Michael_Flanders Raúl_Wernicke Loarn_de_dalriada Milikito Rehén Mike_Henderson Gran_Premio_de_Japón_de_1976 Mijaíl_Shatin Pristina Manchester_(Georgia) Manuel_Rico-Avello_y_García_de_Lañón Pyrilia_haematotis Regla_de_Taylor Malambo Manejo_integrado_de_plagas Pseudotaxus_chienii Ludovico Manuel_de_Oms_y_de_Santa_Pau_marqués_de_Castelldosrius Punta_Marsopa Millay Maasai Presa_de_Miranda_do_Douro Princesa_de_Asturias_(Armada_Española) MAP2K2 Grafemica Marquesado_del_Genal Pulpa_dentis Metodio_de_olimpia Mateus_Galiano_da_Costa Primera_"C"_(Argentina) Pretin Marquesado_de_luca_de_tena Gran_Depresion Próximo Marquesado_de_Salobrena Mariano_Acosta_(Buenos_Aires) Proyecto_ARTICHOKE Masters_de_Hamburgo_1999 Maria_Furtwangler Medio_de_vida

html map