Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Laicismo_en_Honduras Lithophila Joseba_Zubeldia Joan_Porqueras_i_Mas Instrumento_de_percusión Juan_de_Aréchaga_y_Casas Lagoa_Primeira Jerarquia_construible_de_Godel Kryptopterus_lais Kônosu Javier_González_Rodriguez Iván_Sepúlveda Javier_Valencia Kanato_de_Astracán Junta_De_Educacion_De_Union_City Inteligencia_corporal_cinestesica Jebuseos Iruna_Veleia JoalcantA Lagartija_espinosa Komm_süßer_Tod John_Seden Isabel_Pérez Kipahulu_(Hawái) La_Tour_Saint-Gelin Katherine_Winder_Cochella Leleba_vulgaris_var._striata Lista_de_clubes_de_fútbol_en_Alemania Kaba-chan Lilleo_(Storstrommen) Jose_Quer_Martinez Jorge_García_Navea Ligue_1_1937/38 La_Pantera_Rosa_(pelicula_de_2006) Kael_Becerra Linea_132 Jake_y_blake Jordi_Vilajoana Jara_de_ladano Lago_de_Pushkar Libre_asociación Jose_Zanier Leonard_G._Feather Ittnera Les_Masies_de_Roda José_Batlle_y_Ordóñez_(Uruguay) J._New_York_Bot._Gard. Islas_Andreanof Journal_of_physical_chemistry_b Joseph_F._Carr Leandro_Gracián Instituto_sobre_el_Cambio_Climatico Kuçukçekmece Lessard_et_le_Chêne Kokei

html map