Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.pod-osoba.bytom.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.amicitia.pod-trzeci.jelenia-gora.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.artium.pod-trzeci.jelenia-gora.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

McDonnell_Douglas_F-4_Phantom_II Luis_Carlos_Ruano_Angulo Psychoderelict Metros_sobre_nivel_del_mar Miguel_Angel_Rodríguez_"El_Sevilla" López_Pelegrín Mauzac Graaff-Reinet Línea_defensiva_del_mar_Negro Manuel_López_Ochoa Regencia_de_María_Cristina_de_Borbón Prueba_de_ácido Regneville-sur-Meuse Mikael_Judas Ramón_González_Sicilia_y_de_la_Corte Matadero_y_Mercado_Municipal_de_Ganados Lógica_concentracionaria Primer_ministro_de_Quebec Primarias_del_Partido_Republicano_de_2008_en_Illinois Golfo_de_San_Jose Los_Llanos_de_Aridane Regimiento_Brandeburgo Línea_147_(EMT_Madrid) Puertos_más_altos_del_mundo Reactor_de_rápida_alimentacion María_Raquenel Provincias_argentinas Ramón_García_Vázquez Línea_131_(EMT_Madrid) Mataperros Manuel_de_Cárdenas_Pastor Lixing_lès_Saint_Avold Gobierno_provisorio_de_Irán Masacre_de_la_Escuela_Politécnica_de_Montreal Golymin_Północ Miguel_Corcega Gran_Premio_de_España_de_1998 McDonnell_Douglas_MD_83 Golfo_de_Gabés Mahya Luis_Sáenz_de_la_Calzada Registro_akashico Maria_Clementina_de_Austria_(1777-1801) Mem._Am._Acad. Regimen_de_excepción Premio_Booker_ruso Marchas_de_la_muerte Mesmont_(Cote-d'Or) Mariana_Fernandez_de_Córdoba_y_Ayala Lopburi Methlini Medallero_de_los_Juegos_Olímpicos_de_Sarajevo_1984 Martínez_Boero Louis_de_Fontanes Presidentes_del_Consejo_de_Ministros_de_Espana

html map