Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Cinco_Ninos_y_Esto_(película) Zoo Vanilla_domestica Aeropuerto_de_puntarenas A_de_c Agustín_Luengo_Capilla Windmill_Hill Why_Pink_Floyd...? Conococha_(poblado) Vouxey Comer,_Beber,_Amar Acá_Estamos..._(Demostrando_Que_No_Pudieron) Vicente_Verdú_Macia Condado_de_Chester_(Tennessee) Constituencies_britanicos Cocina_italoperuana Accidente_del_lago_de_constanza Codigo_(Chile) Zollikoferia_arborescens_var._cerastina Cocina_Tex-Mex Clasificación_de_tipos_de_humedales Conservación_de_la_energía Whitehall_(pueblo) Club_Balonmano_Ciudad_de_Logrono Vals_del_minuto Condado_de_Castronuevo Condado_de_Kleberg Wu_Xing Chocolate_de_las_fuerzas_armadas_de_estados_unidos Academia_española Consejeria_de_Economia_y_Finanzas_de_la_Generalidad_de_Cataluna Abenobashi_maho☆shotengai Club_Proyecto_Tecamachalco Convencion_de_Basilea Confederacion_del_Equador W_S._Van_Dyke Agustín_Herrera Walther Academia_de_Buenas_Letras Aeródromo_de_Zeltweg ARA_Bahía_Buen_Suceso Yelama Valparaíso_mi_amor Achnophora_tatei White,_Orange_and_Green Valeriana_dentata Xandi Chinoy Cola_de_perro Charles_Watteville_de_Joux Adrian_Maidana Albelda_(Huesca) Alberto_Vargas Circunscripcion_de_Sevenoaks Abel_S._Rodriguez

html map