Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Vince_McMahon,_Sr Achaenops_obscurellis ARV_General_Urdaneta_(F-23) Circulacion_sanguinea Cleofás_Cedillo Vivir_de_ilusion Victor_Manuel_de_Saboya_y_Sajonia_Coburgo Chimbito_común Wilby Clima_paraguayo Condado_de_Orleans_(Vermont) Aeropuerto_Moscu-Bykovo Váquiro_escamado Collinsville_(Virginia) Aiglepierre Adrià Cono_arterioso Chinnamanur Agrupacion_coral A_corazón_abierto_Primera_Temporada Chthonius_platakisi Zaragoza_(municipio,_Coahuila) Adolfo_Pedro_Carranza Aerodromo_de_Haast Chicago_Studebakers Comando_de_Base_Aérea_1/XIII Condado_de_Crenshaw Condado_de_Teton_(Montana) Villeloin-Coulange Volcán_Purace,_Cauca Agustín_Yañez William_Frank_Libby Alberto_Giustolisi Conflicto_de_Lahad_Datu_de_2013 Constitucion_Rusa Abasi Villa_de_San_Miguel_El_Grande Veza_púrpura Vicia_hirsuta_var._hefeiana Zdenek_Fibich Colonizacion_Antioqueña Valle_de_Aezcoa Comercio_árabe_de_esclavos Vazquez_de_Seixas Comarcas_de_la_provincia_de_Zamora Achadinha_de_baixo Afrana_dracomontana Cofradía_del_Perdón_(Murcia) Virgen_del_Valle_(Saldaña) Villabate Westhaven_(California) Colcha_"K" Acetosa_bucephalophora Cine_de_Colombia Zeta_Ophiuchi

html map