Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Cryptocentrum_roseans Distrito_electoral_de_Elk_Creek Código_Civil_chileno Diego_Seguí Cornelius_van_bynkershoek Copa_Mundial_VIVA_de_Fútbol_de_2012 Cry_Me_Out Cultura_de_fiyi Diamond_Creek Deposición_en_superficie Crinum_martinezii Altoona,_Pensilvania Alfred_Abel Dee_Snider ELK_Haus Alodia_Gosiengfiao Amaryllis_spectabilis Cryptonychus_nigrofasciatus Delgado_(desambiguacion) Division_1_1986/87 Cypripedium_insigne Daniel_Rubín_de_la_Borbolla Dogme_95 Cywyddau Cordillera_Antequerana Dragon_Ball_Z:_La_batalla_de_los_dioses Cristo_en_casa_de_Marta_y_Maria_(Tintoretto) Deportivo_Mongomo Alfornon_(Granada) Daniel_Rapin Cyanophyta Cultura_atacameña Cressier_(Neuchâtel) Doras_fimbriatus Almarail De_oficio Alisma_plantago-aquatica Cyrtanthera E-mails Dipturus_whitleyi Alfonso_Martínez Coronado,_California Dolores_(partido) Alma_libre Distrito_de_vilcanchos Distrito_de_Salem Ana_Carolina_Sousa Dólar_Caribe_Este Amazonas_(desambiguación) Disa_cernua Disdéridos Deividas_Šemberas Corneille_Nyungura Demonio_Con_Carne_y_Companía Edificio_Conde_de_Prates

html map