Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Michèle_Duchet María_Cristina_Orsi Logrian_Florian Povina Prisciliano_Fernández_Arenillas M_L_N.V. Mijaíl Meteorizacion_física Problemas_NP_completos Región_de_Pemba_North Pytten Gossan Golfo_de_Porto MetroBus Punta_du_Raz M.Roem. Puna_pau MES Lochie_Daddo Grañon Madarosperma Mangosta Ranita_de_San_Antón László_Hingl Macrodon_ancylodon Meridiano_(São_Paulo) Melón_de_pepino Los_prisioneros Puerto_Jose_Banús Luis_A._Valdivia Metodo_de_Gramatica_Traduccion Provincias_de_Costa_Rica Migliarino Gornoye_(Krasnodar) María_Angelica_Vega_Zapata Primaria_democrata_de_Washington,_2008 Magret_seche Martina_Astner Mantequera_leonesa Refraccion_astronomica Pueblo_helvecio Maumusson_Laguian Marca_de_verona Puerta_del_Ingenio_Santa_Fe Marquesado_de_Peñafiel M54 Maria_Ana_de_Bavaria_(1805-1877) Malva_moschatus Próspero_Pinzón Matagallo_amarillo Prefectura_de_Kagawa Marco_Veturio_Craso Los_hermanos_Sullivan Miguel_Peña Mexicanos_en_Alemania

html map