Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Orao-2 Pito_crestado Plataforma_Solar_de_Tabernas Office_of_Film_and_Literature_Classification_(New_Zealand) Nipple_to_the_Bottle Parque_Santander_(Cucuta) Organizacion_politico-administrativa_de_Cuba Paranoid_(Jonas_Brothers_song) Pero_Pérez Paris-Saint_Germain_FC Obelisco_de_la_Candelaria Museo_de_la_fotografia Port-aux-Français Piastron Más_allá_de_las_nubes Poemas_de_amor Phillyrea_grandifolia Nancy_Mercado Phalacrocorax_pygmaeus PR:CNF Penalcazar Oodiellus Orbitolinina Paráfrasis_del_Padre_nuestro Nitya_Ananda Penvenan Perro_crestado_rodesiano Namera Nijo_Nariyuki OU_Puppis Pacífica_(California) Paramenthus_shulovi New_city Orden_de_Livonia Plandome Onychoprion_lunatus Portavoz_del_Gobierno_de_Espana O_Lampião_da_Esquina Poa_gracilescens Pere_Jou Piqueria_serrata_var._angustifolia Nonó Peromingo_(Salamanca) Pinehurst_(Idaho) Mário_de_Sá_Carneiro Phippsia_angustata_subsp._palibinii Petroleros_de_Minatitlán Pimentón_Tap_de_Cortí Platea_(ópera) Parque_Loro_Puebla Ofensiva_general_de_1981 Partido_Liberal_Democrático_(Chile,_1876) Polemica_en_torno_a_la_linea_de_alta_tensión_Sama-Velilla Pedralonga,_Elvina Número_de_octano

html map