Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Zhenhǎi_Qū Vierna_Do'Urden Clasificacion_de_CAF_para_la_Copa_Mundial_de_Futbol_de_1974 Victor_Núnez_(deportista) A_pesar_de_todo Al-'Ula Club_Villa_Dálmine Clubes_del_Delta_del_Parana Xenochalepus_suturata Vizcondado_de_Casablanca Vicente_Iborra_Gil Volkswagen_Dodge_1500 Verneuil-sur-Serre Acianthera_dichroa Aerodromo_de_Podgorica Wireless_g Club_Deportivo_San_Simón Alcolea_(Cordoba) Claude_Vivier Ciencias_Económicas Abdallah_ibn_Omar_Al_Baidawi Valle_de_los_Reyes Aderus_ankavandranus Constitucion_japonesa Citroen_Acadiane Aeropuerto_de_Vitoria Coelomera_godmani Villa_Figueroa Compania_de_María_Nuestra_Señora Waldo_Sanhueza Ciruela_salvaje William_Gaunt Yacht_Club_Ancón Aerodramus_infuscatus Yutaka_Yoshie Chris_Tolos Villa_la_Angostura Visa_pour_l'Image Adrián_Vallés A_sangre_fría_(película_de_1967) Xuanzong_II Air_Arabia_Egypt Agra Zhangjiakou Veinteanistas Viatcheslav_Ekimov Albert_Réville Colegio_de_Guardias_Jóvenes_"Duque_de_Ahumada" Chumberillo_de_lobo A_change_of_seasons Aguardiente_de_madrono Villanueva_del_Rebollar_(Palencia) Abeja_Zangano Vera_Lagoa Vilaflor

html map