Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Lucio_Gelio_Publicola_(cónsul_36_a._C.) Grainville_Langannerie Lycodes_pectoralis Mayagüez_(Puerto_Rico) Melanie_Laurent Línea_190A_(MetroBus_Valencia) Maurice_de_Mirecki Luperodes_lateralis Luperus_livens Maack Miguel_Joven Medicago_orbicularis_var._castellana María_Jiménez_(Santa_Cruz_de_Tenerife) Lucania_parva Mago:_La_Ascension Meli_witran_mapu Milefolio_vulgar Love_and_death Gobius_vittatus Love_American_Style Malus_sinensis Regnault Melicho M_406 Mecanismo_diferencial Proteina_C Puente_Internacional_Agustín_P_Justo_Getúlio_Vargas Región_natural_Cordillera_Oriental Marthe_Richard Protectorado_de_sarre Provincia_de_marga_marga Michael_Lowy Pseudomicrocara_variegata Real_Tapia María_Antonia_de_la_Paz_y_Figueroa Premio_La_Sonrisa_Vertical Megalosauridae Razón_C+G Quircot Liège_Basket Melothria Quando_el_Rey_Nimrod Michal_Bilek Regiones_del_estado_de_jalisco Regine_Velásquez Línea_4_(Urbanos_San_Roque) Rafael_Aura_León Regimen_democratico Premios_de_la_musica Rafael_Monasterios Matsudo Real_Madrid_Castilla_Club_de_Futbol Mammillaria_perezdelarosae Marco_de_bicicleta Mentha_microphylla

html map