Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Bottom_line Cerdotado Casa_del_Estado_de_Massachusetts Bernard_Germain-Etienne_de_la_Ville-sur-Illon_conde_de_Lacepède Barstow_(California) Bronco_(banda) Canatalba_(Iznalloz) Bañolas_(España) Blacklight Ben_Collins_(piloto) Binissalem_(vino) Brihad_āranyaka_upaṇisad Canto_de_ballenas Campanula_rotunda CESSA Bill_Schaeffer Casas_del_ALBA Boletin_de_la_Sociedad_Cubana_de_Orquideas Cartuja_de_Santa_María_de_El_Paular Calypso_japonica Canal_de_Berdun Bernardo_hernandez Calixto_(historieta_de_Peñarroya) Benicalap Benafer_(Castellón) Barítono_comico Campeonato_Francés_de_Fútbol_(USFSA)_1912 Bancolombia_Open Bruno_Gama Catedral_de_guadix Batalla_del_Río_Sangriento Castro_del_Castiellu_de_Llagu Cassia_obovata Aéropo_ii_de_macedonia Barrena_interior Cerámica_Anaranjado_Delgado Brown Carricero_de_la_Rodriguez Batalla_de_Orleans_(463) Carnaval_Vasco Bachillerato_Internacional Burgos_Monumental-Castilla_y_Leon Belgica_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Verano_2008 Capítulos_de_Periodistas Baoan Carex_multinervis Bacterias_gram_negativas Central_Nacional_de_Televisão Barnacla Castillo_de_Alcalá_de_Alfándec CNIO Carol_Urzua_Ibañez Barcaldine_Castle Bano Babiana_aurea

html map