Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również http://www.clarior.ten-zlapac.tarnobrzeg.pl Jumbo Shells. Jest to krótki http://www.crumenam.ten-zlapac.tarnobrzeg.pl makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako http://www.femina.ten-zlapac.tarnobrzeg.pl danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Monolepta_atosuji Idioma_turco_de_Jorasan Asociación_Suiza_de_Fútbol Angulo_complementario Hoy_servir_al_pueblo Hit_Points Asterias_vulgaris Ministerio_de_Salud_Pública_de_Chile Hector_Irigoyen IFC Heliké_(luna) Henrya György_Petri Angloesfera Idioma_protoindoiranio Armavir_(provincia) I_Brought_You_My_Bullets_You_Brought_Me_Your_Love Historia_de_Lufthansa Atyra Morbihan Hod_Occidental Haft-Sin Analisis_de_correspondencias Austrochaperina_novaebritanniae Arquidiocesis_de_Cuzco Historia_del_Fútbol_Club_Barcelona_(1940-1950) Minho_(region) INS_Viraat Hortaleza_Periódico_Vecinal Gyrðir_Eliasson Huanggang Hervey_Cleckley Ano_1301 Grupo_Acrobatico_Orlik Arti_et_Amicitiae Autovia_santiago-lugo Holcus_mollis III_Division_de_Ejercito Armando_López_Salinas Andrea_Bocelli Atenagoras_de_Atenas Autopista_Madrid_Cordoba Argançon Averdoingt Himno_del_Imperio_Austrohúngaro Munchausia_speciosa Ander_Janín Argumento_ad_hominem Hispavista Hell_on_Earth_2006 Apertura_Inglesa Antonio_Bancells Historial_de_la_Primera_División_de_Chile Mordellochroa_shibatai Homero_Simpson

html map