Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Balaruc_le-Vieux Caguas_Puerto_Rico Cetomimoidea Bandera_de_Noruega Batalla_de_Okhmativ Bhagavadgitā Belaiskom Balada_(literatura) Chaparrillo Canal_Diocesano-Popular_TV Bernhard_Dawson Cayo_Vista Centro_de_Medicina_Regenerativa_de_Barcelona Berlin_Albatrosses Buena_Vista_(Las_Marías) Ceroctis_angolana Bloqueo_del_aeropuerto_de_sujumi Casa_de_Meneses Carpoxylon Barbie_la_princesa_y_la_costurera Causalidad_(fisica) Campanera_valenciana Bazoches_au_houlme Balduino_III_de_Jerusalen Bob_Hansen Canton_de_Neufchâtel_sur_Aisne Cathédrale_Saints_Michel-et-Gudule Calamagrostis_huebneriana Blaberus Ceseo Caricaturas_burlescas Borodinia_baicalensis CSNTM Capparis_deserti Bunchosia_cauliflora Canton_de_Vaires_sur_Marne Año_331 Cantón_de_Millas Carlos_Berzosa_Alonso_Martinez Año_162 Bolsa_de_aire BSWW_Tour_Cancun_2012 Cebolla_comun Binmaley Bharrat_Jagdeo Bolivia_en_el_Festival_de_la_OTI Beríyev Campeonato_Mundial_de_Tiro_de_1903 Batallon_"Commune_de_Paris" Balneario_Caleta_Olivia Carex_polygama Banca_telefónica Canguro_arboricola_de_manto_dorado Cephalophyllum_cauliculatum Bas_van_Fraassen

html map