Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Chateau_de_Suze_la-Rousse Valdobbiadene Cho_Sonjin Vuelo_228_de_South_African_Airways Valentin_Andres_Alvarez Condado_de_Ralls Adermatoglifia Condado_de_Elk_(Pensilvania) Cigudosa William_Gregor Claudicacion_neurógena Warm_Springs_(Georgia) Circuito_internacional_de_zhuhai Veronica_Jaspeado Adnan_Khamees_Al-Taliani Clasificación_internacional_de_enfermedades,_décima_revisión Constelación_de_Eridanus Wolfgang_Schäuble Compromís_pel_país_valencià Wiedlisbach Akaranocharmus Clastres Coalmont_(Indiana) Ajalpan Acapulco_de_Juarez_(municipio) Abierto Via_Appia_Antica Acrocefalopilidactilia Abreacción Cheirocerus_goeldii Ville_sur_Terre Vicario_General Chevenon Club_Sociedad_Deportiva_Aucas William_Joseph_Donovan Chimarrão Cirsium_insubricum Circunscripción_de_Isla_de_Francia_(Francia) Al_Rasheed Acomodación Constitución_Chilena_de_1925 ARGENTORES Chimonobambusa Cigurat Access_Software Vuelo_77 Adolfo_Diaz Abu_Muhammad_al_Hasan_al_Hamdānī Academia_de_las_Señoras Ababol_comun Chestnut_(pelicula) Vanzolinius Vuelta_a_Andalucía_1956 Adamsburg_(Alabama) Alberto_Fuentes_Mohr

html map