Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Atrofia_dentato-rubro-pallidoluysian Hierba_fuerte Andrea_Bargnani Morvan Autorregulacion Apple_iPod Monumentos_nacionales_colombianos Misil_R_36 Guadal Historia_de_barranquilla Andrea_Garcia He_162_A-2 André_Joseph_Blanc-Lapierre Hudson-Ford Hidrocarburo_alifático_ciclico Augusto_Sandino Gârbău Ariel_Martínez_(músico) Aparato_crítico Avenida_Ramón_Cruz Aranea_annulata Antolin_García Hydrocyphon_dudgeoni Montanas_de_Hierro Iain_Baxter Huevo_a_la_soja Iceman_(guitarra) Annie_Wood_Besant Hemoneumotórax Monumento_a_Leandro_N._Alem_(Junín) Idioma_español_en_Haiti Montana_del_Principe_Pio Heidi_(desambiguación) Ayuntamiento_de_teruel Mogador_Theater Montpeyroux_(Puy_de_Dome) IV_milenio_a._C. Azaderas Autovia_Benavente_Palencia Ideoblothrus_muchmorei Gustavo_Martinez_Zuviria_(hijo) Heráclito_y_Demócrito_(Rubens) Antíoco_XIII Anticiclon_dinamico Antonio_Hidalgo_Rodriguez Atsushi_Tamura Historia_de_la_pintura_en_Creta Area_Sur_No_Organizada_de_Nipissing Hyun_Jin-geon Avenida_Entre_Rios Ida_(orquídea) Monte_Dos_Hermanas Hospital_General_San_Jorge_(Huesca) Atelopus_flaviventris Ministerio_del_Interior_del_Ecuador

html map