Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Pu Pueblos_del_Sur Maria_de_Teck Luis_Saslavsky Martelle_(Iowa) Real_Cofradía_de_Nuestro_Padre_Jesus_Nazareno,_las_Cruces_y_Santísima_Virgen_del_Rosario_(Chinchilla_de_Montearagon) Marina_de_Suecia Prosopocoilus_forficula_forficula Marudo Mantidactylus_enki Luces_de_xenón Marie_Carré Raul_Casas Radio_Universitaria_de_Alcalá_de_Henares Ralf_Moller Recoubeau_Jansac Recalzamiento Provincia_de_San_Ignacio Lizzie_Superstar_(pelicula) Luceafărul_Oradea Presidencia_de_Bernardino_rivadavia Premier_Soccer_League_2007_08 Regata Puerto_Vicentini Mario_Desbordes_Jiménez Mark_Alwin_Clements MLA Presa_José_Torán Quebrada_de_Humahuaca Mary_Harris_Jones Los_Ríos_(región,_Chile) Gottardi Mamen_Mendizábal Mediación_Familiar Línea_186_(Montevideo) Llama_Niyeo Pyrgulopsis_pecosensis Miguel_Alba Pulse-doppler_radar Manuel_Jose_Castilla Malpaisillo Receptor_de_linfocitos_t Llamada_internacional Metarrelato Macrima_ferrugina Redondel Rajim Mesostigmataceae Los_misterios_de_Laura Red_punto_a_punto Lières Puerto_de_valencia Grafton_(Nuevo_Hampshire) Marius_Carol_Pañella Gonophora_unifasciata

html map