Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Miguel_Ángel_Reyes_Sanguino Region_de_Languedoc_Rosellón Quintanilla_del_Valle Línea_L9_(EMT_Madrid) Maria_Bleda_y_Jose_María_Rosa Max_Frost_and_The_Troopers Pyrethrum_glanduliferum Radio_y_Television_de_Andalucía MITS Ratón_(toro) Gran_Premio_del_Reino_Unido_de_1952 Lutjanus_fulvus Mediterráneo_(cancion) Gramatica_(automata) Real_Alcazar_de_Guadalajara Maria_Egipciaca Mazzoleni Marçay Marco_Popilio_Laenas_(consul_359_a_C.) Los_5_Latinos Marchas_del_7_de_abril Rafael_Acevedo Love_from_a_Stranger Masafumi_Akikawa Prodr._Corogr._Toscana Maleján_(Zaragoza) Gorrondatxe Reagrupament_cat Manel_Comas Metodo_del_valor_umbral Prohibido_suicidarse_en_primavera Malus_sibirica Randolph_Runnels Miguel_de_la_Madrid Puma_Energy Premio_Saturn Matilde_Sánchez_"La_Torcacita" Gran_Hermano_VIP:_El_Desafío Michael_Diekmann Grevol_comun Redarquia Milan_(Tennessee) Mahutia_rougemonti Quintanilla_de_An_(Cantabria) Graciela_Galán Meteorizacion_fisica Mamerto_Menapace Melón_de_olor Mare_de_Déu_de_Lluc Gonzalo_Hernández Goldarrán Provincia_de_Konya Rally_Internacional_Barcelona_Sitges Luchino_Visconti_(Señor_de_Milan) Magnetofon_de_alambre

html map