Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Belisario_C._Ruiz Bauxita Camarones_secos Chailly-en-Bière Barcense Ballay Charbonnieres_les-Vieilles Banos_de_Rio_Tobía_(La_Rioja) Campeonato_Mundial_de_Patinaje_Artístico_sobre_Hielo_de_1953 Cephaloleia_daguana Casearia_ramiflora Cerro_Machín Cesare_Brandi Catedral_de_San_Juan Bifrenaria Brasilicereus Camille_du_Gast Batalla_de_Neretva Bessa Basketball_Hall_of_Fame Cantón_de_Saint_Gervais_les_Bains Camazotz Buda_exploto_por_vergüenza Binho_marques Belleville_et_Chatillon_sur_Bar Año_247 Bodoland Barbara_Ployer Caesalpinaceae Cernay-les-Reims Bellemont_(Carolina_del_Norte) Carlos_Álvarez_Loayza Basílica_de_Constantino_de_Tréveris Cassinasco Carlos_Checa Beroil_Ciudad_de_Burgos Cañones_(Nuevo_México) Carlos_Castro_(músico) Boliqueime Caballo_Menor Canuto_Jose_Berea Bausen Bystus_csikii Candelabro_italiano Baltasar_de_zuñiga_y_guzmán Cartagia Banu_Ansúrez Candidatus_Carsonella_ruddii Cesta-punta Bombardero Castan_Tobeñas_J. Candasnos Chalhuanca Bienvenida_Pérez Channay-sur-Lathan

html map