Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Aurel_(Drôme) Moraga,_California Athyrium_convexum Antonio_Pacheco_Massó Arctium Modo_indicativo_(gramatica) Guerra_Clon INEM_José_Félix_de_Restrepo Hoodia_gordonii Anders_Colsefini Ashwa_medha Hettange_Grande Arnillas_(apellido) Arvīds_Jansons Aprendiz_(álbum) Asbecesta_wittei Morovis_Norte_(Puerto_Rico) Archelon Asia_(cómic) Huon_de_burdeos Archicofradía_de_Medinaceli_de_San_Fernando Apófisis_transversas Hydro-Man Avenida_Jose_Joaquín_Pérez Henri_Bordère Monolepta_zeae Aurelia_Gabriela_Tizon_de_Perón Hullera_Vasco-Leonesa Arrondissement_de_Le_Puy_en_Velay Howard_Robard_Hughes Historic_American_Landscapes_Survey Idioma_matlatzinca Historia_de_la_República_Democrática_del_Congo Multidigrafo Montdoré Minúscula Mocho_Choshuenco Mordellistena_pilipennis Heterosaurus Heinrich_Schiff II_Cumbre_America_del_Sur-Paises_Arabes Molniya_(satélite) IAPI Mtv_russian_music_awards Aplastodiscus_albosignatus Monte_Bazardyuzyu Articulista Antofagasta_(Chile) Antigeno_prostatico_especifico Hyacinthe_Julien_Robert_Vanderyst Ministro_de_Agricultura_de_Espana Güeñes Moncoutant Henri_Nestlé Modernidad_periférica

html map