Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Angel_Camarillo Henri_Michaux Guerra_hispano-sudamericana Hinayana Avenida_Argentina_(Chillán) Aura Hoguera_de_los_quintos Arapoti Hacken_Lee Anaxyrus_baxteri Hotel_Balneario_Melincué Andrew_Levane Hormazuela H._F._Verwoerd Moon2.0 Aram_Sargsián Antófitos Monticelli_Pavese Herbolario Arte_Rupestre_del_Arco_Mediterráneo_de_la_Peninsula_Ibérica Auppegard Hercules_(película_de_1997) Hippocrepis_unisiliquosa_subsp._biflora Antonio_Leaño_Álvarez_del_Castillo Guru_Guita Moulinet_(Alpes_Marítimos) Hemiasomatognosia Heteroderis Milstead Hogar Hambre Hitchc. Aneurisma_yugular Hechizada_Embrujada_(Bewitched) Anthoscopus_punctifrons Hipocampo_(anatomía) Monoxia_brisleyi Aurelio_Teno Avispón_Europeo Groviios Henry_Carey_(baron_de_Hunsdon) Hamburgo_Altona Andréia_Horta Anne_Frank Hermann_Heller I_F_A Guerra_de_los_Quiquises. Atabal Hospital_psiquiátrico Hierodula_heinrichi IMDEA_(Instituto_Madrileño_de_Estudios_Avanzados) Gustavo_Ruiz_Díaz Idioma_wenedyk Argüello_Barreto Archipiélago_Salomon

html map