Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Vicenc_Guarner_Vivancos Aaron_sorkin Airbag_(grupo_espanol) Collado_(Cantabria) Zhovtneva_Revoljucija Chrysophylloideae Yoshinao_Nanbu Vicente_López_Barberá West_Farms_Square-Avenida_East_Tremont_(linea_White_Plains_Road) Villabraz_(Leon) Acrilonitrilo Colocasia_antiquorum_var_rupicola Ciruela_gordal Chiit Comarca_de_Daroca Yaxché_(Dzitás) Cleistocactus_icosagonus Vladimír_Vašícek Yodoetinilbenceno Young_Yin Xylophylla_arbuscula Cobitis_longitaeniatus Adri_Cuevas Zorrilla_libica Conurbacion_de_San_Antonio Chateau-l'Hermitage Vado_(Nuevo_México) Abies_bifolia Aeropuerto_de_Oslo-Gardermoen Consecuencia_(desambiguación) Vidueno Alanis_(album) Zoom_Miniserie Chino_estándar Acido_graso_Omega-3 Cinco_grandes ATP_Challenger_Series Clermont_le-Fort Club_Social_Deportivo_Oriental Alas_Rojas_de_Santa_Lucía Compañía_limitada XIV_Región_de_los_Rios Acondrita Charcutería Condé-sur-Huisne Yuzuriha_Nekoi Condones.com Cinta_Costera Adiantum_modestum World_of_glass Veraval Cleretum_apetalum Victoria_Dyring Agosto_de_1998 Vladivostok_Air

html map