Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Petr_Bezruc Pepper_Pike_(Ohio) Oratoria_Deliverativa Paperógrafo Pablo_Mieres Ng_Mui Otto-Raúl_González Pedro_Téllez_Giron_(III_duque_de_Osuna) National_Geographic_Magazine Polemica_Valls-Martinez Pompeia Pasila Picarda Nedzad_Sinanović Oxynoemacheilus_eregliensis Odontophrynus_maisuma Playa_del_Médano Popless Peristaltismo Periodistas_fútbol_club Ororuz Palmarejo_(Lajas,_Puerto_Rico) Panagrius_hystrix P-branas Paraideloia Polexima_borlei N3DS Orden_de_la_escama Pintura_del_Siglo_de_oro_neerlandés Oh_No_(album) Petrodiésel Partizan_Belgrado NYCDOE Nico_touches_the_walls Nitella Paphiopedilum_huonglanae Olimpo_(club_de_fútbol) Partit_Socialdemòcrata Nápoles Otra_Zona Parque_Nacional_Natural_Complejo_Volcánico_Doña_Juana_-_Cascabel Novela_de_terror Narración_omnisciente Orofita Operacion_Triunfo_2009_(Argentina) Paphiopedilum_godefroyae Pelmatellina Nykøbing_Falster Pan_de_muerto Padrao Myomyscus_brockmani Policia_Autonomica_Gallega Musica_programatica Paralonchurus_rathbuni Origny_le-Sec

html map