Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

John_Digby,_I_conde_de_Bristol Leopoldo_Brizuela L.H.O.O.Q. Jorge_Robledo Johann_Zahn Jacula_(banda) José_Monares_Gómez Kirk_Hinrich Jardin_Botánico_Histórico_de_Barcelona Jose_María_Salmerón Jesús_García_Ariño La_Nitteti_(Gatti) Joaquín_Arozamena_(periodista) Isla_Warbah Isabel_Álvarez_de_Toledo Juegos_de_la_Lusofonía Little_Galleries_of_the_Photo-Secession Leoncio_el_león_y_Tristón Inés_Rodríguez_Giron Liga_Awami_de_Bangladés La_maldición_divina Liga_argentina_de_futbol John_Sudarsky Lago_de_Ledinci Jennifer_Connelly Iquitos Javier_Álvarez Literatura_austriaca Instituto_Steklov_de_Matematica Javier_Gonzalez_Ferrari Josef_Stalin John_Tenniel Iruna Lista_de_comunas_en_Francia_con_mas_de_20_000_habitantes_(censo_2006) Kentiopsis Jose_Grau Iñigo_Vélez_de_Mendizabal_Fernández_de_Garaialde Lionel_Andres_Messi Ley_de_Convertibilidad John_Wheeler Jorge_Zalamea J_Benjamin_Chabaud Linea_331_(Interurbanos_Madrid) Karen_Mulder Jean-Baptiste-Antoine_Suard Instituto_Psiquiátrico_Dr._José_Horwitz_Barak Intercostal_interno Jay_Hernandez Leporino Isidoro_Toha_González Iztapalapa_(D_F_) Kiyotsugu_Hirayama Lista_de_países_de_Miss_Universo José_Luis_Rodriguez_González Jose_del_Río_(Pick)

html map