Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Psittacus_purpuratus Lócride_Epicnemidia Pseudophilautus_temporalis RBS_TV_Cruz_Alta Miguel_Serveto_y_Conesa Provincia_de_Champasak Rabbi_Judah_Loew Marazovel Los_quinientos_millones_de_la_Begun Gran_Premio_de_Espana_de_2007 María_Esther_Duffau Region_natural_Formacion_Lara_Falcón Mazapán Pretérito_Pluscuamperfecto Merhoff_(Santurce) Graça_(Pedrogao_Grande) Mano_a_mano_(Los_80) Maharishi Masacre_de_Simele Rapónchigo Problema_de_amígdalas Lobelia_prunifolia Gobierno_y_politica_de_Turquia Raytracer Mampato_La_Corte_del_Rey_Arturo_de_Mampato Luteranismo Principio_del_costo Menstránzano Prefectura_Apostolica Protorrenacimiento_en_España Rebelion_valaco-bulgara Matrimonio_de_sabuesos Recinto_abaluartado_de_elvas Louis_Jean_Francois_Lagrenée Primera_división_espanola_1970_71 Real_Academia_de_Nobles_y_Bellas_Artes_de_San_Luis_de_Zaragoza Rafael_Sobis Miguel_Angel_Chávez_Díaz_de_León Premios_TP_de_Oro_1981 Marcos_Rico_Santamaria González_(Cesar) Luis_Bermejo_Rojo Profesor_Tornasol Megalodoras_laevigatulus Quintana_(Bernedo) Manuel_Álvarez_Benítez Mht Mecanog Rally_dos_Sertões Marina_di_camerota Puente_Pegasus Googolplex Mauricio_Giraldo Puente_de_Sutong Rebote_Lunar

html map