Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Henri_Pitot Hidromedusa_tectifera Apiorno Angela_Figuera_Aymerich Monterrubio_(aceite) Mordella_vesconis Aproximante_lateral_alveolar Gusto_estetico Hildegard_Ranczak Aulacóforo Atreuco_(departamento) Antonio_de_Valdivieso Monthermé Mr._Oogie_Boogie Arend_Joachim_Friedrich_Wiegmann Arteria_axilar Montmartin_en-Graignes Guijosa Harry_Towb Arzobispos_de_Braga Asociación_mundial_de_organizaciones_de_kickboxing I.R.A._(banda) Guillermo_de_Sicilia Asbecesta_bifasciata Aquí_estoy_yo_(álbum_de_Yina) Andarrios_grande Municion_de_artillería Historietas_belicas Municipalidad_de_Bauskas Archipielago_Luisiadas Hirsuta Henri_Masson Avenida_Libertad Avatar_(computacion) Arnuwanda_II Asuntos_exteriores Atlapetes_de_gorra_castaña Herbés Autódromo_Jose_Carlos_Pace_(Interlagos) Mortadelo_y_Filemón_-_La_M.I.E.R. Mops_petersoni Antonio_de_Gálvez Anserma_(Caldas) Modejar Antonio_Barbosa_Heldt HD_27894_b Antonio_Jose_Betancor Anemone_nemorosa_subsp._trifolia Harriet_Tubman Arteria_bronquial Halo:_Custom_Edition Minerales_sulfuros Grupo_Castilla Helianthemum_apenninum_subsp._stoechadifolium Antigibbaeum

html map