Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Kaiō_Shin João_Capiberibe Karl_Grun Javier_Ramírez_(musico) Lago_del_Alb Jaraiz_de_la_Vera Joan_Miro_i_Ferrà Las_aventuras_de_Don_Quijote Linea_de_abonado_digital Jose_Antonio_Ferrer_Benimeli Jesus_Maria_de_la_Villa_García Joaquin_Lavín Jiménez_(Río_Grande) Lengua_romance_aragonesa Jose_Maria_Jimenez_Garrido John_Barrymore_Jr. José_Maria_Manuel_Cortina_Pérez Labeo_barbatulus Jesse_Ramirez Libro_de_Mazarbul Jaime_Castro_Castro José_Santamaria Isotes_semiopaca La_Cárcoba_(Cantabria) Izenborg Laúndos Josip_Frank Jerónimo_Bugeda_Muñoz Las_colinas_tienen_ojos_(2006) Linares_(estación) Kalakan Jose_Maria_Ruiz_Gallardon José_Arnillas_Cartagena Isla_de_Sajalin Justo_Mullor_García J_Chem._Inf._Model. Jimmy_Doolittle Lago_Cildir Libro_de_Jacob_(Libro_de_Mormon) Jean-Baptiste_Bessières Irregulares_de_la_Baker_Street Jacques_François_Stuart Juan_Galván Jordi_Soler Lista_de_capítulos_de_Busō_Renkin Laguna_Guayaques Karla_Diaz José_Bonifácio Julius_von_kirchmann Laguna_lo_Encanado Jolina_Magdangal L'Orfeo Jardines_de_María_Luisa José_Camaron_y_Meliá Jorge_Pereyra_Diaz

html map